Jsem Zoe, těší mě!

Ahoj, tady Zoe, panenka vyrobená z bukového dřeva.

Možná už mě znáte, možná jste mě objevili až teď. Proč jsem vlastně tady?

BYLO NEBYLO…

V roce 2017 slavila malá Antonie své první narozeniny. Její táta Štěpán, milovník dřeva a výrobků z něj, zatoužil dcerku obdarovat kvalitní přírodní panenkou… a jakou jinou než ze dřeva. Ať hledal, jak hledal, takovou, kterou by si představoval, prostě nenašel. Smířil se s jiným dárkem, ale spát mu to nedalo. Narodila se druhá dcera, a najednou to do sebe všechno zapadlo. Když pro děti neseženu to, co chci, vyrobím si to sám. Zkušeností s výrobou dřevěných hraček už měl Štěpán dost, takže nebylo o čem dál přemýšlet.

Brnkačka to nebyla – vyrobit 3D panenku, která je nejen dřevěná, ale taky pěkná, chvíli trvalo. Ale povedlo se. Vznikla jsem já a dostala jméno Zoe… Příhodnější jméno mi vybrat nemohli – zóé znamená život. Nositelky tohoto jména jsou charakterizované jako aktivní ženy s chutí do života. A to jo, to já jsem! Jsem jiná, takže musím být silná, abych se dokázala v dnešním světě prosadit. Moje jméno dalo název i celé značce ZOE8 – mašlička symbolizuje nekonečno, a ve spojení se jménem Zoe tak ideálně vystihuje to, co je naším cílem. Představuji koloběh života – jsem zrozená ze dřeva a na konci své cesty se do přírody zase navrátím.

Ale to předbíhám, jednak vydržím žít tak sto let a jednak tu mám ještě dost práce. Chci všem ukázat, že hračka ze dřeva nepatří do dávné minulosti… ano, dřevo bylo materiálem minulosti, zároveň ale patří do současnosti, a hlavně do budoucnosti. Dřevo je živé, je do něj otištěn dlouhý život každého stromu. Pokud se obklopíte dřevěnými výrobky, sami pocítíte, jak hezky vám mezi nimi je. Tenhle pocit umělé hmoty poskytnout nedokážou. Dřevo je příroda, do které lidi odjakživa patří. I když na to možná už trochu pozapomněli… Rozhodnout se musí každý sám, jsem ale od přírody optimistka a věřím, že až se vám dostanu do ruky, pochopíte, co se vám snažím popsat slovy. Dřevo se prostě musí zažít. A až ho zkusíte, nebude už o čem diskutovat. 

Vymyslet a vyrobit zajímavý produkt může v podstatě kdokoliv, ale co když máte ještě jiné ambice? Nejde vám jen o hračku samotnou, ale hlavně o to, JAK je vyrobena. Jestli při její výrobě nebylo poškozeno životní prostředí, jestli všichni, kdo se na výrobě podíleli, dostali správnou odměnu… V tomhle má Štěpán od začátku jasno. Uvedl v život svůj sen o firmě budoucnosti. Takové, která je prospěšná a svou činností tvoří jen dobro. Takové, pro kterou její tým dýchá a pracuje s radostí. Všichni jsou jedna velká rodina, kterou spojuje nadšení a stejná motivace – dělat svět lepším.

No, tak takhle to je. Podařilo se a jsem tu. A nejen já. Na pomoc jsem si pozvala i pár dřevěných kolegů – malé princezny bude na cestě doprovázet pohádkový jednorožec, kluci vyrazí v bukovém autíčku. A kdo má rád vodu, popluje po našem boku v ponorce. Novinek, které chystáme, je ale hromada. Proto z nás nespouštějte oči.

 Tak si spolu pojďme hrát a dělat svět zdravějším místem pro život. Ukážeme dětem hodnoty, které jsou důležité. Seznámíme je s přírodními materiály, těmi, co jsou pro nás přirozené. Naučíme je vnímat přírodu, rostliny i zvířata kolem nás, necháme je učit se prožitkem a rozvíjet jejich fantazii.

Tohle je to, co dětem toužíme předat.